divendres, 18 d’abril del 2008

Transvassament

El panorama de l'actualitat crec que s'ha degenerat tant, que caldria mirar què ha passat per intentar copsar cap a on anem.

El tema de l'aigua és molt complex, no s'hauria de frivolitzar així com així.

La centralització evident de Catalunya (que posa en evidència la fastigosa hipocresia d'ERC i dels partits que critiquen la centralització) ha arribat al punt de voler fer canviar els cursos naturals dels recursos com els rius (entre d'altres).

Resulta que a l'àrea metropolitana de Barcelona, amb tanta centralització i creixement, requereix de més aigua per poder-se abastir, i si a això se li suma una sequera, doncs és lògic que els recursos hídrics minvin.

L'àrea metropolitana barcelonina rep ara mateix aigua, majoritàriament del Llobregat i del Ter (riu que per cert està feridet de mort).


I resulta que ARA li cal un major aport d'aigua.

D'on treurem aquest aigua?

POSSIBILITATS:

- Rius propers a l'àrea barcelonina.
- Dessaladores (en construcció).
- ??? (si a algú se li acut alguna altra, que la digui urgentment!!)


Bé, doncs tal com ho veiem, la majoria d'aigua consumible ve de rius.

I quins rius poden portar aigua a Barcelona??

RESPOSTA--> Els que li siguin més propers i tinguin aigua, i que l'extracció d'aigua NO AFECTI ni a la vida dels que també la necessiten, NI als ECOSISTEMES als que el riu conforma.

És aquí quan surt el tema de l'EBRE.

El PP+Ciu ja van intentar el PHN (Pla hidrològic nacional), per tal d'abuidar l'Ebre per repartir-se l'aigua entre vàries comunitats autònomes, com Catalunya, País Valencià i Comunitat de Múrcia.

Ambdós partits van demostrar que tant l'ECOSISTEMA DEL DELTA DE L'EBRE, com milers de treballadors de les terres de l'Ebre, no els importaven RES.


Si treiem aigua de l'Ebre:

1- El riu baixa amb menys força, la qual cosa fa que l'aigua del mar penetri amb més força en la desembocadura del riu, frenant l'arribada de sediments, i menjant-se terreny del delta (format per sediments), i per tant, causant la DESTRUCCIÓ del Delta de l'Ebre i de l'Ecosistema que conforma.

2- Si l'aigua salada del mar entra amb més força en la desembocadura, pot ascendir riu amunt (si el riu fa menys força perquè li han tret aigua), i tots els camps d'arròs i camps sembrats dels pagesos, passen de tenir l'aigua dolça del riu, a tenir aigua salada del mar que ha penetrat, i per tant, amb la sal, els camps es moren.

Per tant, per una banda ja tenim pagesos afectats perquè el riu no baixa amb suficient força com per evitar que l'aigua del mar entre riu endins. (es creu que arriba fins a 30km en l'actualitat, fins a Tortosa).

3- Si es treu aigua, els pagesos que han de regar els seus camps no poden utilitzar prou aigua perquè, de fer-ho, l'aigua del mar penetraria més, i de no fer-ho, els seus cultius en surten perjudicats.

Per tant, pagesos que facin el que facin, ho tenen negre.


I no ho tenen negre perquè la vida sigui així, sinó que ho tenen xungo perquè s'ha de fer un transvassament al riu que ocasionarà tot això, entre d'altres coses.


ALTERNATIVES:


L'aigua ve dels rius, no?

I l'aigua de l'Ebre està a 200km de Barcelona, no?

I no hi ha més rius que portin suficient aigua com perquè no perjudiquin ni a les persones que en viuen d'aquesta aigua, ni als ecosistemes que mantenen??????

SORPRESA!!!!

A França hi ha el Rohne (Roine, Ródano), que passa pels Pirineus i atravessa zones POC poblades (poca necessitat relativa d'aigua), i no manté cap ecosistema ni cap delta, és a dir, que no necessita ni depèn d'un cabal mínim tant IMPORTANT com SÍ el té l'Ebre.

I està 300km!!


L'inconvenient és que serà a uns 10 anys vista aproximadament, però, si no ho comencem ara, fins quan esperarem???

Un altre inconvenient també és el dels tràmits. Com que és a França, doncs hi ha d'intervenir Zapatero i el govern espanyol.


Bé, doncs aquesta seria una alternativa per la llarga.


Hi ha gent que diu: "oh, no podem dependre dels francesos per l'aigua!!!!"

I jo els dic:

Per què no?? No depenem ara dels francesos i dels russos per l'energia (electricitat, gas...)

No depenem ara dels països àrabs pel petroli??


Per què no podem dependre de l'aigua, ara també?

No esteu tant a favor de la globalització?


Tant poc humanitaris creieu que són els francesos?


El Roine porta aigua que sí que es desaprofita, i no com l'Ebre, que ho necessita més, i que cada centilitre que es treu, és un centrilitre menys d'aport de sediments pel delta.




CONTINUA ....


Per acabar, només posar l'incís de lo "anti-natural" que s'ha tornat la societat moderna, cosmopolita i centralitzadora.

L'afany de les espècies animals i vegetals sempre ha estat la colonització dels llocs propers a l'aigua. I quan es quedaven sense aigua, doncs canviaven de lloc i anaven cap a un millor. Inclús els propis humans també protagonitzaven aquestes "mudances" per tal d'habitar una zona rica en aigua, i no anar cap a un lloc on no hi passa cap riu.

La societat moderna, però, i gràcies als avanços tecnològic, es pot permetre el luxe de fer canviar de lloc la naturalesa: on hi havia muntanyes, ara hi ha túnels; on hi havia camps, ara hi ha ciment; i on hi havia rius, ara hi ha transvassaments.

I s'ha arribat a un punt que, com que a l'àrea metropolitana de Barcelona no hi arriba prou aigua (serà perquè de sempre que ha estat una zona on hi havia pocs rius, entre ells el Llobregat?), com que la centralització de Catalunya ha de seguir sent a Barcelona, doncs ara s'han de fer canviar els trajectes dels rius i mil parafernàlies més.

Em recorda la frase de si "Mahoma no va a la muntanya, la muntanya va a Mahoma".

Si els barcelonins no van a on hi ha aigua -naturalment-, l'aigua va als barcelonins.


I tot això no tindria problemàtica si no hi hagués milers de pagesos i arrossers que es veuran afectats (però com que no són de Barcelona, no importen), i un ecosistema com el del Delta de l'Ebre ferit de mort (però com que no és de Barcelona, no importa).