dimecres, 13 de febrer del 2008

Abertzale

Abertzale = terrorista?


En llengua basca o èuscar, el terme abertzale significa «amant de la pàtria» o «partidari de la pàtria». Prové de la fusió del terme «Aberri(a)» (pàtria, un neologisme creat per Sabino Arana) amb el sufix «-(t)zale» (el que estima, és amic de, aficionat a o es dedica a quelcom). Tot i que la traducció més literal al català seria «patriota», se sol utilitzar com a equivalent de "nacionalista basc". (a la viquipèdia)


Últimament estem confonent termes.

Una cosa és ETA i el terrorisme.

Una altra cosa és la "kale borroka" , o violència "callejera".

I una altra cosa és l'esquerra abertzale.


Les tres coses comparteixen ideologia. Tots tenen uns referents o uns ideals en què l'independència d'Euskal Herria és comú, i creuen en un futur de llibertat i pau.


Ara bé, la manera de fer les coses és diferent en els 3 casos.

En el primer, ETA és una banda terrorista, que recorre als atemptats per intentar aconseguir alguna cosa. En època del franquisme i postfranquisme, les accions terroristes van servir per obrir un panorama que estava estancat, però ara, amb 30 anys de democràcia, la via del terrorisme crec que ja està exhaurida (mireu amb Terra Lliure).

En el segon cas, la cale borroka és un tipus de reivindicació violenta, i per tant, igual que amb ETA, totalment rebutjable. La violència al carrer només serveix per destrossar, no és constrictiu, no construeix res. Amb la violència al carrer només es mostra un rebuig, que és contraproduent, ja que t'ataques als teus propis carrers.

Finalment, l'esquerra abertzale és l'esquerra nacionalista, és aquell seguit de persones que comparteixen idees independentistes i nacionalistes, però que a diferència dels dos anteriors, REBUTGEN la violència i els atemptats, i busquen la solució POLÍTICA i DEMOCRÀTICA del problema.

És a aquests que se'ls titlla de terroristes i se'ls il·legalitza els partits en els quals expressen la seva ideologia, i per tant, el que és il·legalitzat és la ideologia, el ser independentista.

I no hem de caure en l'error de creure que els abertzales són etarres ni violents, només pel fet que comparteixin els ideals.

D'aquesta manera, els independentistes catalans seríem terroristes perquè compartim ideals amb Terra Lliure.

I el PP seria terrorista per compartir ideals amb grups d'ultra-dreta.


Aquest però ja és un altre tema, el de la impunitat als actes i agressions d'ultradreta, mentre que els d'esquerra són altament perseguits, inclús abans i tot de que es produeixin.



Aquesta és la democràcia que volen, la democràcia d'il·legalitzar formacions polítiques.


Si als abertzales els treuen les armes democràtiques per aconseguir la pau, què els queda?

No els queda res. És llavors quan la RESPOSTA creix i es torna violenta, ja que si per les bones no se'ls escolta, el que no poden fer és quedar-se de braços plegats.


Vaja, si voleu ser escoltats també cal escoltar.