dijous, 6 de març del 2008

A CONTINUACIÓ...

A continuació hi ha tota una crònica dels fets ocorreguts a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) arran de les protestes dels estudiants, generades per l'ambient de pre-vaga i de privatització que recorre per la universitat, ajuntades amb una bona dosi de poca voluntat de diàleg per part del rector, que varen acabar amb la protesta-tancament d'estudiants a la Facultat de Filosofia i Lletres, comportant perjudicis a les demés facultats que es troben a aquest edifici B, i que van acabar amb l'autorització del Rector a la intervenció dels Mossos d'Esquadra, atacant indescriminadament i desmesuradament sobre els estudiants manifestats pacíficament.

L'ordre en què es disposen els documents és del més recent al més antic.
És a dir:

1. PLA DE BOLONYA (què és, per què es protesta, què aporta, ...)

2. 6-3-2008 - VAGA, FETS.

3. 5-3-2008- Manifestació "Rector Dimissió".

4. 4-3-2008- PRE-VAGA: FETS (agressions dels Mossos).

5. 4-3-2008- PRE-VAGA: Diari-experiència personal d'aquella tarda.

PLA DE BOLONYA

Què és?
En què repercuteix? Què representa?
Perquè es protesta?
...

pròximament

6/3/2008 - VAGA contra Bolonya - FETS

Avui dijous 6-3-2008, i ja des de feia molt de temps que estava convocada, s'ha efectuat la vaga contra Bolonya.

Com explico en l'apartat PLA DE BOLONYA, les protestes dels universitaris van en contra de l'aplicació d'aquest pla, i alhora també contra la privatització que rep la universitat cada cop més constant davant de la pressió d'estar en bancarrota i de veure's amb l'obligació d'haver de vendre's a empreses privades.

La unió dels dos factors fan que sigui una vaga força reivindicativa, amb seguiment a les universitats de la capital de Catalunya, amb vaga general a les aules (amb piquets a les respectives universitats, impedint que es faci classe), i amb una gran manifestació a les 12h sortint de Pl. Universitat, de Barcelona.

La jornada...

5/3/2008 - Manifestació/Marxa "RECTOR DIMISSIÓ" i declaracions

Al matí han vingut uns estudiants a informar-nos dels successos ocorreguts.

Ens han dit el que he explicat a l'apartat 4/3/2008: PREVAGA - FETS.

Mossos d'Esquadra antidisturbis van carregar amb força contra estudiants, indiscriminadament i desmesuradament.

Van causar nombrosos desperfectes, com un vidre trencat d'una porrada que un jove es va poder esquivar a la porta de vidre d'entrada a la Sala de Revistes (a l'exterior, s'entén).


Arran d'aquesta repressió, s'han pres mesures per part dels estudiants, i han convocat una reunió d'urgència, seguida d'unes xerrades d'estudiants de Sevilla, Madrid i Perpinyà, que han explicat les seues experiències a les seves respectives universitats, com ells han protagonitzat vagues i tancades, i han arribat a aconseguir acords.


A continuació, a les 13h, i sortint de plaça Cívica, s'ha iniciat una GRAN manifestació / Marxa cap al Rectorat, amb el lema de "RECTOR DIMISSIÓ" (entre d'altres consignes com "fora els mossos de la universitat" o també "no, no, no, a la privatització", o també "U.A.B. , S.A.", entre d'altres enginyoses consignes).

Si a la manifestació-tancada dels joves del dia 4/3/2008 tenia una assistència notable (personalment crec haver comptabilitzat a grosso modo unes 150 persones entre les que donaven suport des de fora, i els que estaven dins tancats, a la manifestació-marxa del dia 5 de març del 2008 ha estat multitudinària.

Més de 500 persones (i jo diria que moltíssimes més encara) han omplert la Plaça Cívica (i no és que sigui petita), en un acte de solidaritat amb els agredits el dia anterior, i protestant i demanant la dimissió del rector, ja que es considera que una actitud així no es pot tolerar per part d'un alt càrrec com és el rector de la universitat.

La marxa ha anat doncs des d'una Plaça Cívica (on hi havia toldos-tenderetes on es recollien firmes per obrir un procés de denúncia davant de les agressions fora de to del dia anterior) plena de gom a gom (més plena inclús que quan es van fer els actes antimonàrquics), passant per la plaça de davant de l'Hemeroteca General, i seguint cap al Rectorat, passant per sota del pont dels FGC, i pujant la costa fins arribar a la zona del rectorat.

Allí han estat un centenar els que han pogut entrar fins a la 2a planta, on hi ha el despatx del rector, i els demés s'han quedat esperant baix.

Al despatx del rector, ha comparegut el vicerector, ja que el rector ja no hi era, hi sense disculpar-se dels fets, ha explicat que el rector ja havia fet unes declaracions justificant l'actuació dels Mossos d'Esquadra com a correctes, adequades i convenients, i dient que si no es produeixen més actes d'aquest estil, potser es podria arribar a plantejar l'opció de parlar.


Així doncs, de moment no se sap més notícies sobre si ja hi ha alguna dimissió, però la més esperada, la del Rector que ha portat els Mossos d'Esquadra perquè carreguin, com si d'una barbàrie es tractés, contra els estudiants de la UAB, segueix exercint el seu càrrec.


A continuació adjunto el comunicat que ha emès el Consell de Govern de la UAB.


Comunicat del Consell de Govern de la UAB

05.03.2008 Institucional - El Consell de Govern de la Universitat Autònoma de Barcelona

(UAB), informat dels fets esdevinguts ahir - l'ocupació forçada de la Facultat de Filosofia i Lletres per part d'un grup d'estudiants i el posterior desallotjament forçat d'aquests estudiants per part de les forces de seguretat-, acorda:

1. Manifestar el seu suport a la decisió presa pel rector, amb l'acord dels degans implicats, d'aplicar les mesures necessàries per tal de garantir l'accés a la Facultat.

2. Considerar que es tracta de fets excepcionals i manifestar la voluntat reiterada de la UAB per resoldre de manera dialogada, lliure i sense imposició qualsevol qüestió que afecti la comunitat universitària.

3. Mantenir el compromís de seguir treballant per defensar una universitat pública de qualitat.

4/3/2008 - PREVAGA: FETS

Vista la informació a l'apartat 4/3/2008: Prevaga - Diari/experiència personal, aquí s'explica els fets què varen succeir a la tarda d'aquest dimarts dia 4 de març del 2008.

En primer lloc, deixar clar que la tancada, tot i ser legal, no va ser avisada (almenys no va arribar ni a les meves orelles, ni a les de cap dels meus companys, fins a l'hora en què ens ho vam trobar.

Resulta ser que després de fer (encara no sé com) les espectaculars barricades, i d'ocupar la facultat de Filosofia i Lletres (impedint alhora que a les demés facultats es pogués prosseguir amb normalitat, van estar una estona més allà dins.

Més tard, passades les 8, el rector de la UAB va donar l'avís i el permís als mossos d'esquadra perquè entressin a la universitat.

En vàries fotos s'aprecia com estan els mossos a dins de la facultat.

En principi, em creia que el desallotjament pacífic per part dels mossos seria el més correcte, ja que els manifestants no han comès cap acte violent ni res per l'estil.
Per tant, el desallotjament dels estudiants, ja sigui arrossegant-los, els consideraria correctes i mesurats.

Ara bé, sabent de quin calibre se les gasten els Mossos d'Esquadra, i amb el permís i les ordres del propi rector de la universitat, la cosa ja canvia.

Van entrar, i es veu que ho van fer després d'apagar els llums perquè els càmeres de TV no poguessin captar els primers moments d'agressions.


Es veuen en els vídeos que hi ha (fins el moment en què els mossos van dir als càmeres que ja podien parar de gravar que ara els tocava a ells treballar de valent), com els cops i les porrades són amb total indiscriminació, sense cap mena de justificació i amb total desmesurament.







El resultat: Més de 15 ferits hospitalitzats, alguns amb el cap obert i amb punts de sutura, i també desenes d'estudiants a comissaria.
I tot gràcies a què el Rector no va voler entrar en diàleg amb els estudiants, i va ordenar als cossos de seguretat de l'estat que carreguessin contra els estudiants de la pròpia universitat, que sense violència estaven protestant.
De tot plegat, personalment, en primer lloc crec que els estudiants que protestaven, ho havien d'haver anunciat amb temps (via pamfleto informatiu, com d'altres cops que s'ha anunciat), més que res perquè hi havia gent que no se n'havia enterat, i la veritat, fa força ràbia que t'obliguin a no poder anar a classe, i molt més quan no estan ni a la teva facultat, però t'hi impedeixen l'accés.
Per altra banda, la resposta dels Mossos és totalment desaforada, desmesurada i sense cap mena de sentit. Potser pretenen agafar a caps de turc perquè les reivindicacions universitàries no succeeixin més, però amb la repressió només alimenten les ànsies de manifestació.
Des del temps del franquisme que no s'havia viscut cap càrrega policial (i per tant, l'avís dels Mossos d'Esquadra perquè vagin a la universitat) com aquesta.
El que no pot fer (o no hauria de fer) un Rector és ordenar una càrrega policial com aquesta, i molt menys contra els estudiants de la seva universitat, quan no han protagonitzat cap acte criminal ni violent, sinó una manifestació pacífica i de tipus de "tancada".


+ links:

http://www.comitevagauab.blogspot.com/

http://precarietatuab.net/